Portfolio

Bornholm 2021

I sommeren 2020, under et af mine besøge til min søster på Bornholm, besøgte jeg Hans Henning Pedersen i Gudhjem. Hans Henning går også under navnet Træsmeden. Faktisk er det også dette navn, der står i bunden af alle hans enorme træskåle. Hans Henning er en usædvanlig flink mand og en usædvanlig dygtig håndværker. Han har specialiseret sig i at dreje ekstremt store skåle, som alle bliver målløse over at opleve. Dette blev jeg selvfølgelig også. Under besøget i hans yderste velassorteret værksted fik jeg smidt en kæk bemærkning afsted, om han ikke godt kunne bruge en praktikant næste sommer. Hans-Henning svarede med sit meget ydmyge væsen: “Trædrejning er jo meget simpelt, og jeg tror såmænd ikke, jeg kan kan lære dig noget.” Men så let slår man ikke en plan ud af hovedet på mig. Derfor skrev jeg til den berømte Træsmed i foråret 2021, for at høre, om han nu var helt sikker på, han ikke kunne bruge en praktikant. Hans-Henning overgav sig og svarede, at jeg bare kunne komme, så kunne vi altid se, hvad vi kunne finde på. Og det gjorde jeg. I sommeren 2021 troppede jeg op, på tærsklen til Danmarks dygtigste trædrejer, med sommerfugle i maven og første-skoledags følelse i hele kroppen.

De efterfølgende 6 dage var en blanding af en enorm mængde læring, helt vildt ømme muskler og ufattelige mængder kaffe fra Træsmedens lille espresso-maskine. Tempoet og håndelaget Hans-Henning lagde for dagen var mildest talt imponerende. På trods af at han var cirka 40 år ældre end mig, kunne jeg på ingen måde følge med ham. Det tog mig 50 timer at dreje, hvad jeg senere døbte “Bornholmervasen”, hvilket Hans-Henning ville have klaret på en brøkdel af tiden.

Alt begyndelse er svær, som man siger, men at dreje emner så store giver blod på tanden, og det er bestemt ikke sidste gang, jeg skal prøve dette.
En stor tak skal lyde til Hans-Henning for at tage mig under hans vinger en lille uges tid. Det var en stor oplevelse for mig.

{

Søren Leegaard Fuhlendorff

“Hvorfor købe ting, der er transporteret halvvejs rundt om jorden? Danmark er fuld af fantastisk dygtige kunstnere, kunsthåndværkere og håndværkere”.

#DanskHåndværkSejlerIkke

Inspireret af amerikanske kunsthåndværkere skabte jeg i november 2021 hashtagget #danskhåndværksejlerikke. Grundet corona-epidemien og et strandet containerskib i Suez-kanalen var mange julegaver forsinket, men hvorfor købe ting, der er transporteret halvvejs rundt om jorden i første omgang? Danmark er fuld af fantastisk dygtige kunstnere, kunsthåndværkere og håndværkere. Hashtagget var et forsøg på at samle alle disse dygtige hænders værker under en fane, hvor folk kunne blive inspireret, betaget og måske en dansk julegave rigere.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop
    Verified by MonsterInsights